Mangostyn Shamelin

Online Biz : Minuman Pati Buahan Top SuperFruits

Antioksiden merawat kencing manis diabetes type 2

Posted by ddrn di Januari 20, 2010


Diabetes adalah kerosakan metabolisma gula darah, yang mana badan anda tidak memecahkan glukos dalam aliran darah seperti sepatutnya.  Metabolisma gula darah sangat penting untuk fungsi dan nutrisi sel badan.

Diabetes Type I adalah disebabkan badan tidak berupaya membuat insulin.  Pankreas beta-sel tidak dapat berfungsi.  Insulin diperlukan untuk memecahkan glukos darah untuk digunakan oleh badan kita.

Diabetes Type II pula ialah badan boleh membuat insulin, tetapi sel tidak dapat bertindak balas dengannya, maka membuat insulin tidak berkesan.  Obes adalah penyebab utama Diabetes Type 2.

Diabetes adalah keadaan yang sangat serious.  Diabetes boleh membawa ke penyakit teruk dan juga kematian.  Perubahan paras gula darah, terlalu rendah dan terlau tinggi (hypoglykemia dan hyperglykemia) boleh menyebabkan antherosclorosis (penimbunan lemak), neuropathy (sakit saraf), retinopathy (penyakit mata dan boleh membawa buta) dan nephropathy (kerosakan buah pinggang).

Adalah sangat penting anda memeriksa paras gula dalam darah untuk melihat sama ada anda ada kencing manis.  Ubat kencing manis yang diberi doktor adalah berbentuk dadah atau bahan kimia .  Ubatan ini menahan (suppress) gejala penyakit tetapi tidak merawat penyebab penyakit.  Ubat kencing manis juga mempunyai bayak kesan sampingan .  Oleh itu  Anda juga perlu tahu dengan antioksiden anda boleh mengawal kencing manis.  Makan antioksiden bersama pemakan sihat yang lain dan juga senaman berkala.

Walaupun anda boleh dapat antioksiden dari makanan, tetapi mungkin tidak mencukupi kerana banyak makanan telah kehilangan antioksiden baik kerana anda telah ada diabetes atau berusia tua dan penyerpan zat makanan agak sedikit.

Antioksiden terbaik
Antioksiden adalah bahan yang menutralkan radikal bebas.  Radikal bebas adalah bahan toksik yang boleh menyebabkan kerosakan pada sel dan tisu yang lambat laun akan meyebabkan knaser dan berbagai penyakit lain.  Oleh itu antioksiden menyahkan radikal beas merbahaya ini dari badan.

Paras gula darah tinggi juga boleh menaikkan radikal bebas dalam badan.  Kajian telah menunjukkan ramai pesakit diabetes mempunyai kurang antioksden dalam badan.  Antioksiden bertindak sebagai penawar kencing manis.

Itulah sebabnya suplemen antioksiden sangat baik untuk pesakit diabetes, bukan sahaja untuk menjaga paras antioksiden dalam badan tetapi juga merawat penyakit kronik lain yang mungkin akan timbul.
Suplemen yang disyorkan ialah mangostyn shamelin produk terbaik dunia hasil buatan Malaysia yang halal dan tanpa was-was.

HJ HASHIM ABD RAHMAN, SEKINCHAN – Saya tertekan kerana saya mengalami pelbagai jenis penyakit, antaranya darah tinggi, kencing manis, katarak dan glukoma yang teruk sehingga saya nak berjalan pun susah, pandangan kabur serta lemah-lemah badan.

Setelah saya minum Mangostyn Juice sebanyak 2 botol, saya dapat rasakan kesihatan saya bertambah baik seperti sediakan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: