Mangostyn Shamelin

Online Biz : Minuman Pati Buahan Top SuperFruits

Penawar kolesterol tinggi

Posted by ddrn di Januari 24, 2010

Kolesterol ialah lemak yang dikeluarkan oleh hati dan sangat diperlukan untuk badan berfungsi. Kolesterol secara semula jadi berada di lapisan selaput luar setiap sel badan. Badan kita menggunakan kolesterol untuk mengeluarkan hormon, vitamin D, dan asid dalam bile yang memecah lemak badan.

Kolesterol yang dikilangkan di hati akan dibawa ke sel melalui saluran darah.  Darah adalah media berasaskan air.  Koleserol adalah lemak maka ia memerlukan ‘kenderaan’ untuk mengalir dalam darah. Pengangkutan yang membawa kolesterol segar ke sel badan ialah LDL (low density lipo protein).   Manakala kolesterol kumbahan yang telah digunakan oleh sel pula diangkut oleh HDL (high density lipo protein) balik ke hati untuk diproses semula. 20% daripada Kolesterol yang dikeluarkan oleh hati adalah dari makanan kita manakala 80% adalah dikitar semula oleh hati.

Proses harian seperti oxidative sterss akan menyebabkan beberapa LDL rosak sebagai radikal bebas. Apabila LDL rosak tidak dibuangkan dari saluran darah, maka ia menjadi ‘sampah’ dan membuat saluran sempit atau tersumbat. Oleh itu kita perlu membersihkan saluran ini. Caranya ialah dengan antioksiden. Antioksiden akan membersihkan LDL yang telah rosak daripada saluran darah dan darah akan mengalir dengan baik.

Jika anda ambil dadah seperti STATIN, kesannya ialah statin akan memecahkan kolesterol dan menyebabkan pengeluaran coQ10 menurun sebagai kesan sampingan. Badan kita memerlukan kolesterol, yang perlu dibuang ialah radikal bebas (dalam kes pengankutan kolesterol ialah LDL yg telah rosak). Maka makanlah makanan yang kaya dengan antioksiden.  Ingat !! Sel badan anda perlukan kolesterol.  Kalau ambil dadah kurangkan kolesterol, apa ni ????????

Jika HDL anda kurang, makanlah suplemen Omega3 dari sumber ikan.

Antioksiden adalah penawar kolesterol tinggi (dengan lain perkataan LDL rosak tinggi) . Suplemen Antioksiden terbaik untuk anda ialah mangostyn shamelin. Mangostyn adalah ramuan gabungan 6 buah superfruit hasil kajian FRIM. Mangostyn banyak khasiatnya.  Boleh dibeli di klik di sini

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: