Mangostyn Shamelin

Online Biz : Minuman Pati Buahan Top SuperFruits

Roselle

ROSSELE (Hibiscus sabdariffa) -Roselle adalah dari species hibiscus, famili Malvaceae. Buah rossele yang berwarna merah mengandungi pektin, serta kaya dengan vitamin C, A dan E serta zat mineral. Buah ini dapat membantu mempercepatkan peredaran darah, mengurangkan tekanan darah tinggi disamping memberi kesan awet muda.

Banyak bahagian roselle termasuk biji, daun, buah dan akar digunakan pelbagai cara dalam hidangan.

buah rosellebuah roselle

Antaranya ialah kulit kelopak merah buah adalah yang paling popular.  Ia boleh dibuat jus, jam , jeli, sirap, gelatin, puding, kek, ais krim dan perisa.  Kelopak merah buah ini juga boleh dikeringkan dan boleh dibuat sebagai minuman teh,  pai, sos, dan pelbagai kuih.  Kelopak merah mengandungi pektin yang boleh dibuat jeli.

Pucuk dan batang muda boleh dimakan mentah sebagai ulam atau dimasak sebagai hidangan sayuran.

Kelopak merah buah ini  mengandungi antioksiden termasuk flavonoid, gossypetine, biniscetine dan sabdaretine.  Kelopak merah segar juga kaya dengan riboflavin, asid askorbik, niacin, carotene, kalsium dan besi yang sangat penting dalam nutrisi harian kita.

Bijinya kaya dengan protein boleh dibakar dan kisar menjadi serbuk kemudian digunakan dalam sup dan sos.  Biji yang dibakar juga boleh digunakan sebagai gantian kopi.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: